top of page

Çağrı Sinci ve Farazi’den Türkçe Rap’i Çamurdan Alan Bir Albüm: Zaman Sinekleri



Kış mevsimi Çağrı Sinci'nin mevsimi. 2019 Çığ ve Çığlık, 2021 Karanlık, 2022 Zig Zag, 2023 Zaman Sinekleri ve dahası... Farazi'nin yılın başında albümden Tuhaf Hikaye’yi paylaşmasıyla herkes büyük bir beklenti içine girmişti. Albümün tümü dinlendiğinde Çağrı Sinci ve Farazi ortaklığı bu beklentileri boşa çıkarmadı. İşte karşınızda Zaman Sinekleri! 


Tuhaf Hikâye


Sadece teoriye sıkışmayan pratik hayatın alametifarikası parçalar vardır: Tuhaf Hikaye gibi. "Genel nizamdan bir günde nefret etmedik ki?" der Çağrı Sinci. Nefretini gitgide çıkan vokal hızına merdiven yapar ve alır huzuru kendi arasında pay eden “ihaleye ve hayata fesat karıştırangiller"den kendi hakkını. Hizaya girmeyi reddeder ve özgürlüğün alanını açmak istercesine bahçesinde bir bakarsınız ki "bir tomurcuk mayıs kaçkını".


İstanbul's Finest


Farazi'nin dahiyane skit’leriyle bir anda kendinizi boks ringinde buluyorsunuz. Ancak telaşa mahal yok, burada yeterince kendinize getirecek Çağrı Sinci kafiyesi ve melodiyle uyumlu Sinci vokali var. Uyum her zaman dinlediğiniz siyasi masallardaki gibi düzenle olan türden değil. Uyum müptelasıysanız kaosla iltisaklı iki nefer size jiletini göstermeye hazır "hem de çift bıçaklı."




Sağlam (feat. Şam)


Müziklerin ve sözlerin gerçekliğini algılamayanlar için Zaman Sinekleri'nde ekip büyüyor ve gelecek şarkılarda daha da büyüyecek. Dönemin en asi vokalli mc'lerinden Şam bu şarkıda tozu dumana katıyor. Kirli, tekinsiz bir ses ikiliyi hafife alanların ensesine yapışıyor. Ama ÇS bir el daha şans veriyor sert çocuklara. Şarkının yürüyüşü Big L'in sıkı şarkılarındaki gibi. Farazi yine şaşırtmıyor. İnsan bir ikinci versiyonu olsa ve K”st ya da Saian da bu şarkının devamına girse diye de içinden geçirmiyor değil. 


Deniz Fenerleri


Farazi, sanki Çağrı Sinci'nin şair yönü iyice ortaya çıksın istercesine bu altyapıyı hazırlamış. Aksak kick ve bass'lar, kıvrak elektro-bass gitar riff'leriyle harmanlanıp Sinci'nin akıldan çıkmayan sözlerine sanki üçüncü bir müzisyen rolünü veriyor ya da şöyle diyelim yolunuzu kaybettiğiniz sularda Farazi'yi görmediniz mi? Ya Çağrı Sinci'yi? Onu da görmediyseniz Deniz Fenerleri'ni Spotify'dan bulun ve play tuşuna basın o size doğru yolu gösterecektir.


Beslenme Çantası (feat. Sorgu)


"Yoksulluğu azaltmadan zenginliği arttıran ve suç işleme bakımından, sayılardan daha hızlı artış gösteren bir toplumsal sistemin özünde çürümüş bir şeylerin olması gerekir." der Karl Marx. Sistemin çürümüşlüğü esasında sonucundaki öznelerden rol çalmaktadır. Suçu yaratan etmen suçun fabrikasını kuranlarda gizlidir. Burada sebep-sonuç ilişkisindeki o son aşama diyebileceğimiz noktadaki özne fail olma arzusuyla yanıp tutuşan bir beşer değildir. Küçükken hayal edilen spor araba motifli beslenme çantasından evrene akan düşler sahihtir. Beslenme çantasına umut doldurur çocuk. Ancak  umudu çıkartıp yoksulluğu doldurursanız dolduruşa gelmenizi istemem ama korkarım ki sisli sokakların bozuk asfaltları arasında düşe kalka oyun oynayan kalbi yaralı çocuklardan çok iyi şeyler çıkmayabilir. Beslenme Çantası bir sokak manifestosu. Çağrı Sinci'nin, Sorgu ile kaleme aldığı kısa zamanlı çok özlü bir novella. En canlısından... Modern Zamanlar albümündeki Bebek gibi.





Plasebo


Tik-tak loop'la başlayan ve aynı şekilde biten Farazi beat'i. Bir kadın sesi de sample'a eşlik ediyor. Zamansız bir sanat var karşımızda. Beckett'ın Godot'yu Beklerken'inde zamandan ve mekândan habersiz insanlar gibi bir şarkı Plasebo. Zaman unutulmak için var ancak bu kopuş yayla-çimen edasında geçmiyor. Ancak bir Plasebo ile "mış gibi" yapabiliyoruz. 


Bazen (feat. Sansar Salvo)


Hipnoza sokan bir Farazi sample'ı ve yine kış günleri varoluş sancılarına gireceğimiz Çağrı Sinci nakaratı. Sansar Salvo ile eski okul buluşması esaslı bir iş. Sansar'ın dilinde sorular, Sinci'nin dilinde insanın özünü anlatan aynalı kaleydoskop fırtınalar...


Melekler


Nakaratla açılan parçalar ne tatlıdır! Kurmalı oyuncaklardan çıkan tınıları andıran beat ne güzel akıyor, ah ah... Kafa sallamanın tam zamanı. Son nakaratın bir öncesi bass ve kick'in yarım ses kısalması ve ÇS'nin okuması ağza bir parmak bal çalıp giden cinsten. Aslında parçanın temposunun geneli öyle, çünkü bittiğinde ne ara 3 dakika geçmiş anlamıyorsunuz. Aa gerçi doğru ya! Şarkının ismi "Melekler". İlahi bir tonu var. Masal gibi geçmesi çok normal değil mi?


İki Yaka (feat. Afel)


Her reggae'li şarkılar gibi sallanmaya başlamanın, ayakları harekete geçirmenin tam zamanı! 1930'ların tatlı swing loop'ları yerleştirilmiş nakarat bölümünde yüzünüze hafif bir tebessüm ekleniyor. Sanmayın ki eğlendirici melodiler arasında yumuşak zemin lirikler var. "Kumsalların altında kaldırımlar vardır." 1968 Paris'in ünlü sloganı bilirsiniz. İşte yine o kaldırımların üstü insanların derdi tasası, varsa neşesi, neşesizliği... Ama biz acımıza da gırnata tıngırdatmasını biliriz. 



Piromani (feat. Raziel Nisroc)


22.12.2023 16:16 Bu saate bir kutsiyet atfediyorum kendimce, bu şarkıyı ilk dinlediğim saat. Raziel çocukluğumuzun, ilk gençliğimizin deniz yakamozu. Onu tekrar dinlemek ayrı bir heyecan yarattı. Ruh dehlizlerime ışıltı geldi. Yalnız bir diğer önemli ayrıntı, Çağrı'nın verse'lerindeki bateri partisyonlarında iki bar arasını agresif vokalle doldurduğu anların insan bünyesinde kıvılcım etkisi yaratması hadisesi. Her an ölü topraklara nefes üfleyici etkisi var o capcanlı kafiyelerin. Farazi'nin dokunuşları ise her dinlediğinizde başka bir ayrıntı keşfedeceğiniz Anadolu arkeolojik kazısı gibi. 2:11-2:32'deki nakarat kısmındaki saniyelik blues alaşımlı, altıpatlar alaşımlı ses dosyaları ise mest olunacak düzeyde. Piromani! Umutsuzluğu yakmak gerek! Önce kente huzursuzluğu sızdıran tankeri sonra alışmışlığı bize sızdıran kış uykusunu!


Yanlış


"Hangi duvar yıkılmaz sorular doğruysa" diyor Ahmet Telli, Belki Yine Gelirim şiirinde. Çağrı Sinci sanki yıllar sonra ona bir cevap vermiş olacak ki Yanlış'ta "Yanlış sorulara yanlış cevaplar verdik/Sonucunu bekliyoruz merakla" diyor. Farazi sample kesmekte usta işi havasını yine dinleyiciden esirgemiyor. O nasıl bir Jazz loop'udur? Sarhoş olmanız an meselesi. "Tavrımızdan halimizi anla." Ç.S.


Düzensiz (feat. Dipnot, SvA, Sürveyan, Barış Baran, Gxblin, Kodes Kahra)


Kendi tarzlarında başarılı rap müzisyenleri düzene itaat etmeden Düzensiz'de bir araya geliyor. Herkesin aynı düzlemde, aynı tarzda punch'larını sıraladığı çalışmalardan ziyade "Düzensiz"in farkı, farklı okuma stilleri, farklı konularla birleşince sürekli "tekrar çal"da kalacak bir şarkı bileşimini alıyor. Toplu şarkıların güzelliği tam olarak bu. Tabii dibine kadar Boom bap cayır cayır East-coast!




Editörlüğünü üstlendiğim bu inceleme Oya Özgün Özder tarafından kaleme alınmıştır.


Albümü dinlemek için:



 
 
 

Comments


bottom of page